tiistai 25. helmikuuta 2014

Fakta: Olympialaiset

Olympialaiset on suuret kansainväliset urheilukilpailut. Ne järjestetään kahden vuoden välein niin, että kesä- ja talviolympialaiset vuorottelevat. Niiden pitopaikan päättää Kansainvälinen olympiakomitea.

Nykyaikaiset olympialaiset perustuu antiikin olympiakisojen perinteeseen. Ensimmäisen kerran nykyaikaiset olympialaiset järjestettiin Ateenassa 1896. Ensimmäisistä kisoista asti jokaisissa olympialaisissa on ollut mukana vain miekkailu, pyöräily, uinti, voimistelu, ammunta ja yleisurheilu. Soutu on ollut mukana kaikissa muissa, paitsi 1896, jolloin se peruutettiin huonon sään takia.

Vasta 1924 alkaen kisat on jaettu erikseen kesä- ja talviolympialaisiin. Vuoteen 1992 saakka kesä- ja talvikisat järjestettiin samana vuonna. Sen jälkeen systeemiä on muutettu niin, että seuraavat talvikisat oli 1994 ja siitä lähtien neljän vuoden välein.

Vuosina 1912-1948 järjestettiin olympiakisojen yhteydessä myös olympiakisojen taidekilpailuja ja sen jälkeen on taidetapahtumia järjestetty toisinaan kisojen ohessa.

Olympialipussa on viisi rengasta. Ylhäällä värit sininen-musta-punainen ja alhaalla keltainen-vihreä. Renkaat suunniteltiin vuonna 1913 ja niitä käyettiin ensimmäisen kerran 1920 Antwerpenin kisoissa. Tunnuksen viisi toisiinsa yhdistyvän renkaan esikuva löydettiin vanhasta alttarista Olympian raunioilta. Olympiarenkaat on maailman tunnetuin tuotemerkki. Tunnuksen suunnitteli nykyaikaisten olympialaisten isä Pierre de Coubertin. Alkuun renkaat oli ketjuna viisi rengasta peräkkäin, kun nykyään ne on kahdessa kerroksessa. Kansainvälisen Olympiakomitean mukaan olympiarenkaat kuvaa viittä maanosaa, jotka olympian henki yhdistää (renkaat yhdessä toisiinsa), sekä urheilijoita, jotka eri puolilta maailmaa kokoontuvat yhteen olympialaisten ajaksi.
Renkaiden symboliikasta on muitakin tulkintoja:
- Renkaat kuvaavat sitä, että antiikin aikaan kisat kestivät viisi päivää.
- Renkaat kuvaavat antiikin olympialaisten tärkeintä ja arvostetuinta lajia, viisiottelua.
- Renkaat kuvaavat de Coupertinin käsitystä siitä, että urheilu kehittää viittä elämän aluetta (oma-aloitteisuutta, sitkeyttä ja peräänantamattomuutta, tehokkuutta, täydellisyyden tavoittelua ja vaaran halveksuntaa).
Olympialipun kuusi eri väriä (renkaiden värit + pohjana valkoinen) edustavat maailman kansoja, sillä ainakin yksi lipun väreistä löytyy kaikista maailman valtioiden lipuista.

Olympialaisten motto on Citius, altius, fortius, joka tarkoittaa nopeammin, korkeammalle,  voimakkaammin.
Kuten melkein kaikissa kilpailuissa, myös olympialaisissa lajien kolme parasta saa mitalin: kultaisen, hopeisen ja pronssisen. Kahdeksan parasta saa kunniakirjan ja jokainen osallistuva urheilija saa muistomitalin.

Olympiamitali on halkaisijaltaan vähintään 6 cm ja paksuudeltaan vähintään 3 mm. Kultamitalin kultapitoisuus oli vuoden 2012 kesäolympiakisoissa 1,36 % eli 6 grammaa. Mitalista 93 % oli hopeaa ja 6 % kuparia. Olympialaisten kultamitalin kultapitoisuus on vähentynyt kisa kisalta ja vielä vuosien 1904, 1908 ja 1912 kisoissa mitali oli täyskultaa, tosin nykyistä pienempi. Kultamitalit jaettiin ensimmäisen kerran vuoden 1904 kesäolympiakisoissa; sitä ennen kisoissa voittajat olivat saaneet kullatun pronssiplakaatin.

Nykyisinkin käytössä oleva Olympiahymni tehtiin Ateenan olympialaisiin 1896. Se on säveltänyt kreikkalainen Spyros Samras ja sanoituksen on tehnyt myöskin kreikkalainen Kostis Palamas.
Vuodesta 1968 alkaen on useimpia olympiakisoja varten suunniteltu oma maskotti. Se on yleensä eläin tai ihmishahmo.

Olympialaisten avajaisissa lausutaan vala, joka on juhlallinen ja rituaalinen lupaus. Sen lausuu yksi urheilija kaikkien urheilijoiden ja yksi tuomari kaikkien tuomarien puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita artikkelia (tai mitä tahansa) koskeva kommenttisi ao. kenttään!
Kiitos kommentistasi.

- Salaoven Emäntä -