torstai 20. helmikuuta 2014

Fakta: Maailman suurimpia eläimiä


Kaikkien aikojen suurin eläin on sinivalas. Suurin havaittu sinivalas on ollut naaras, jonka pituus oli 33,58 m. Painavin sinivalas on ollut kuusi metriä pisintä naarasta lyhyempi, mutta painoa sillä oli 190 tonnia eli noin 38 norsua. Keskimäärin sinivalaan pituus on 25 metriä ja paino noin 100-120 tonnia. Poikanen on iso jo syntyessään, noin seitsemän metriä pitkä ja painoa noin 2500 kg. Sinivalaan poikanen kasvaa emon maidon voimalla, kun taas aikuinen sinivalas syö 2-3 tonnia planktonia päivässä. Aikuisen sinivalaan kieli on noin henkilöauton kokoinen ja sydän painaa noin tonnin. Sinivalas on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Sitä arvellaan olevan enintään 10 000 yksilöä, joista suurin osa elää eteläisellä pallonpuoliskolla. Laji on rauhoitettu 1964.

Brachiosaurus (sauropodi)
Suurin maalla eläneistä hirmuliskoista on sauropodeihin kuulunut Argentinosaurus. Se painoi ”vain” noin 81 tonnia eli vähän yli puolet sinivalaan painosta.

Oliko Amphicoealis vieläkin suurempi? Se kuului myös sauropodeihin, mutta siitä on löytynyt vain selkärangan palanen vuonna 1878. Eläimen tarkka koko ja ulkonäkö ovat jääneet toistaiseksi arvoitukseksi, koska siitä ei ole löytynyt muita fossiileja. Paleontologi Edward Drinker Copen löytämä selkärangan palanen oli noin 1,5 m pituinen, tästä on päätelty selkänikaman olleen kokonaisena noin 2,4-2,6 m korkea. Koska tarkkaa kokoa ei tiedetä, on useat paleontologit yrittäneet selvittää matemaattisesti sauropodin kokoa. Arviot ovat olleet 56-62 m pitkä eli se olisi sinivalasta pitempi ja painaisi 130-150 tonnia. Varmuus asiasta saadaan vain, jos tästä jättiläisestä löydetään enemmän fossiileja.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita artikkelia (tai mitä tahansa) koskeva kommenttisi ao. kenttään!
Kiitos kommentistasi.

- Salaoven Emäntä -