torstai 14. toukokuuta 2009

Entäs sitten hyperglykemia?

Hyperglykemia tarkoittaa sitä, että verensokeri on normaalia korkeampi, yli 15 mmol/l. Näin voi olla, jos on syönyt ison aterian, etenkin paljon hiilihydraattipitoista ruokaa tai kun on esimerkiksi sairaana/kuumeessa tai on ottanut/saanut liian vähän insuliinia.

Ihmisen, jolla ei ole diabetesta, verensokeri ei yleensä nouse yli 8,0 mmol/l. Tyypin 2 diabeteksen hoidossa verensokeri pyritään pitämään mahdollisimman normaalina, eli yli 8 mmol/l olevat verensokeriarvot ovat diabeetikollakin korkeita verensokereita. Tyypin 1 diabeteksessa, kuten meillä, ennen ateriaa sokeriarvon olisi hyvä olla 4-7 mmol/L ja aterian jälkeen 7-10 mmol/L.

Lyhytkestoinen hyperglykemia ei yleensä ole vakava tila, mutta erittäin korkealle noustessaan verensokeri voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos tilaa ei tunnisteta ja hoideta oikein.

Pitkään jatkuessaan voi lieväkin korkea verensokeri aiheuttaa vakavia diabeettisia komplikaatioita eli lisäsairauksia. Verensokeria voi melkein aina alentaa itse.

Oireita liian korkeasta verensokerista voivat olla kova jano ja siitä seurauksena jatkuva tarve käydä vessassa tai väsymys ja uneliaisuus. Näistä oireista meillä alkoi hälytyskellot soimaan ja epäilys diabeteksesta heräsi, ennenkuin saimme varsinaisen diagnoosin. Muita oireita voi olla myös nälkä, näkö voi hämärtyä tai jaloissa voi tuntua kouristuksia. Nämä kaikki oireet voivat kuvata myös diabeteksen varhaisoireita, ennenkuin sairaus on todettu.

Hallitsemattoman korkean verensokerin muita oireita ovat oksentelu, tajuttomuus ja asetonin (pilaantuneiden hedelmien) haju hengityksessä. Tällöin kyseessä on diabeteskooma, joka on hoidettava sairaalassa. Epäselvässä tapauksessa hiilihydraatin anto ei vahingoita koomapotilasta.

Mikäli verensokeri on korkealla on hyvä tehdä virtsan tai veren ketoainetesti varalta. Ketoaineita syntyy, jos elimistössä ei ole tarpeeksi insuliinia. Verensokeri olisi hyvä mitata uudelleen ennen seuraavaa ateriaa ja tarvittaessa säätää insuliiniannos verensokeriin sopivaksi. Mikäli käytössä on pikainsuliinia, sillä voidaan yleensä turvallisesti korjata korkeita verensokeriarvoja.

Päivittäisen rutiinin noudattaminen auttaa välttämään korkeaa verensokeria. Verensokeri pysyy useimmiten aisoissa, kun ottaa insuliinin, syö ateriat ja liikkuu säännöllisesti. Toisaalta mittaamalla verensokerin usein ja säätämällä insuliiniannokset ruokamäärään ja liikuntaan sopivaksi, voi elää joustavammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita artikkelia (tai mitä tahansa) koskeva kommenttisi ao. kenttään!
Kiitos kommentistasi.

- Salaoven Emäntä -